EDUKACIJA HUB ZNANJA

Motivacijsko pismo

Prijelazna životna razdoblja obilježena su nekim velikim događajima, jedan od njih može biti i pronalazak prvog posla ili promjena postojećeg. Osigurati kvalitetnu prijavu za posao, motivacijsko pismo i pripremu za intervju postaje izazov koji ne morate savladavati sami. Nastavite čitati i pronađite odgovore na pitanja koja ste si (barem jednom) postavili!

Put do zapošljavanja nije jednostavan proces. U njemu postoji nekoliko prepreka koje se lakše mogu savladati uz konkretne savjete. Neki od njih su gdje pronaći posao, koja su najčešća pitanja na razgovoru za posao te kako napisati životopis i motivacijsko pismo. Odgovor na sva postavljena pitanja ima skoro pa jedinstvenu poruku: sažeto prikazati svoje vještine i pronaći mjesto na kojemu će zaposlenik biti zadovoljan poslodavcem i obrnuto.

Glavna prekretnica je vjerojatno odluka o upisu fakulteta ili početku rada nakon srednje škole.

Najčešće se ta velika odluka donosi u dobi između 18 i 20 godina kada se pojedinac prema psihološkim teorijama još uvijek nalazi u fazi razvoja zrelog identiteta, stoga nije naodmet potražiti stručnu pomoć. Stručna pomoć u svrhu odabira karijere i pronalaska područja interesa dobiva profesionalnom orijentacijom. Ona je koristan alat u fazi zbunjenosti ili neodlučnosti u karijernom putu, a provode ju stručnjaci u tom području.

Pronalazak posla je dvosmjerni proces, u suvremeno doba više ne podrazumjeva samo razmjenu rada za novac nego i drugi segment koji obuhvaća zadovoljstvo poslom te poslovnim okruženjem. Ta postavka sa sobom donosi pitanje – kako pronaći posao koji će mi donositi zadovoljstvo?

  Gdje tražiti posao?

  Dostupnost posla raste radom na daljinu i trendom društvenih mreža te online poslovanja. Sve platforme se mogu koristiti za pronalazak posla, a navodimo i na koji način:

  1. Spajalica – burza rada
  2. Stranice za oglašavanje poslova: MojPosao, Oglasnik, Njuškalo, 
  3. LinkedIn
  4. Instagram
  5. Facebook
  6. Agencije za zapošljavanje
  7. Baze kandidata velikih organizacija
  8. Slanje otvorenih molbi
  9. Stranica Student servisa

  Studentski posao u struci može biti posebno teško tražiti u određenim područjima. Provjerite na koje sve načine možete pronaći posao koji će vas kao studenta ispunjavati i nuditi vam razvoj važnih vještina.

  Priprema za intervju

  Intervju za posao se nalazi među 10 najvećih stresora, što nije niti čudno s obzirom na to da je njegov ishod izrazito važan za egzistenciju. Nažalost, ne postoji standardizirana forma intervjua – on se u dvije organizacije može bitno razlikovati. Generalno može biti strukturirani ili polustrukturirani, a u rijetkim slučajevima nestrukturirani. Na sreću, možemo izdvojiti neka pitanja koja (najčešće) čine osnovu intervjua:

  • Ukratko se predstavite
  • Što znate o našoj organizaciji?
  • Što ste do sada radili
  • Na kojem ste radnom mjestu naučili najviše i zašto
  • Koji Vam je posao bio najdraži i zašto
  • Zašto ste se prijavili za ovu poziciju
  • Što očekujete od posla
  • S kojom biste plaćom bili zadovoljni
  • Nabrojite 3-5 vrlina i mana
  • Što vam je najvažnije na poslu
  • Što mislite/što biste napravili da… Vam kolega kaže da ste napravili nešto krivo/nadređeni kaže da nešto morate napraviti ponovno/nadređeni da zadatak koji ne možete obaviti u zadanom vremenskom periodu
  • Zašto biste Vi bili najbolja osoba za ovu poziciju?

  Često nakon određenog seta pitanja slijedi testiranje stranog jezika (ako je to potrebno). Nekada to testiranje dođe “iz vedra neba” – ako se to dogodi, dobijete pitanje na engleskom (ili nekom drugom jeziku) – odgovorite na engleskom (ili tom drugom jeziku). Uobičajena pitanja za razgovor na engleskom su o poziciji na koju se prijavljujete, vašim budućim planovima i/ili nekim jednostavnim osobnim iskustvima.

  Bez obzira na prirodu intervjua, imajte na umu da je to dijalog u punom smislu. Budite slobodni pitati pitanja, posebno na kraju intervjua koji najčešće završava rečenicom “Imate li Vi kakvh pitanja za nas?”.

  Što pitati? Evo nekih primjera:

  • Je li netko radio na toj poziciji prije mene? 
  • Hoću li raditi u timu ili samostalno?
  • Hoću li dobiti određenu edukaciju prije početka rada?
  • Koja je predviđena satnica za obavljanje posla?
  • Koliko se očekuje da radim na tjednoj/mjesečnoj bazi?
  • Postoji li mogućnost rada od doma?

  Motivacijsko pismo 

  Savjet: prije nego što se prijavite za posao razmislite o tome zašto želite upravo tu poziciju.

  Shvaćanjem zašto želite određenu poziciju već imate odgovor na mnogo pitanja koja bi se mogla naći u razgovoru za posao, a i materijal za pisanje motivacijskog pisma.

  Motivacija je dinamičan proces koji odgovara na pitanje zašto nešto radimo. O našoj se motivaciji može zaključivati na temelju događaja koji su prethodili ponašanju i što prikažemo kao motivaciju. Primjerice, posao se može tražiti zato što je osoba prethodno dobila otkaz pa nema stalna primanja, a može biti i poziv koji osjećate za pomaganje drugim ljudima.

  Osim u radnom kontekstu, uvijek je korisno napraviti introspekciju i pokušati razumjeti zašto radimo nešto što radimo. Zašto studiramo određeno područje, zašto želimo otvoriti vlastitu firmu, zašto volontiramo na određenim mjestima? Pokušajte, možda saznate nešto novo o sebi!

  Kada se govori o motivacijskom pismu, nije riječ jedino o prijavi za posao. Nekada ga treba priložiti uz prijavu na željeni fakultet, volontiranje ili učlanjivanje u neku udrugu.

  Oglas za bilo koju poziciju često glasi “priložite životopis i motivacijsko pismo u kojemu opisujete zašto ste baš Vi idealan kandidat za ovu poziciju” ili “zašto trebamo zaposliti baš Vas”, a nerijetko “koja radna iskustva imate, a da mogu pridonijeti ovoj poziciji” i slično.

  Univerzalni koraci za pisanje motivacijskog pisma:

  1. Rastavite pismo na 3-5 dijelova.
  2. Kada počnete pisati, napišite opširno pismo, kasnije ga je lako skratiti.
  3. Pazite na gramatičke pogreške, one ukazuju na to da vam nije baš stalo do prijave.
  4. Nemojte lagati u motivacijskom pismu.
  5. Ton pisma prilagodite oglasu za posao.
  6. Proučite firmu u koju se prijavljujete.

   

  Kada se prijavljujete za posao, svrha nije zadovoljiti poslodavca, svrha je da i Vi budete zadovoljni.

  Kratki vodič:

  Uvod

  1. Početak pisma s Poštovana/Poštovani
   1. Tu se obratite osobi ili organizaciji kojoj šaljete prijavu
   2. Ako je organizacijska klima firme opuštena, oglas je napisan u takvom tonu, možete pismo započeti s Draga/Dragi
  2. Napišite kako se osjećate u vezi prijave i zašto
   1. Ne želite pretjerivati – osoba koja čita motivacijsko pismo će se teško povezati s nekom preuveličanom situacijom i velikim riječima. Na primjer, bolje je reći da vam je drago što imate priliku prijaviti se na određenu poziciju nego da ste oduševljeni prilikom. Prva rečenica koja ukazuje na vašu motivaciju ne treba imati strašno snažnu poruku i uključivati primjere prirodnih katastrofa ili ekstremnih životnih iskustava, dovoljno je napisati zašto stvarno želite posao. Jeste li na nekom volontiranju shvatili da se želite baviti određenom ugroženom skupinom? Proučavali ste neko područje koje smatrate posebno važnim? Napišite to.
  3. Zadnjom rečenicom povežite sljedeći odlomak.

  Prvi dio

  • Ako imate smjernice u oglasu za posao prilagodite prvi dio njima
  1. Nadovežite se na uvodni dio i započnite opisom razloga koji ste naveli kao motivaciju za prijavu.
   1. Kada je počelo, što ste tamo radili, koja su vaša razmišljanja o toj temi.
  2. Nastavite s ostalim iskustvima koja su vam pomogla u usavršavanju relevantnih vještina.
   1. Recimo organizacija događaja, neki kolegij na fakultetu/u srednjoj školi, hobi kojim ste se bavili ili neki drugi posao/volontiranje koji niste ranije naveli, a imao je veliki utjecaj na razvoj vještina koje su važne za poziciju na koju se prijavljujete.

  *savjet: u oglasu piše što se očekuje od vas na radnom mjestu i koje su poželjne vještine kandidata – životopis također možete prilagoditi po tim ključnim riječima

  Drugi dio

  1. Više se usmjerite na strast i ono manje formalno – govorite o vašim razmišljanjima koja su vas potaknula na prijavu za posao. Na primjer, koje iskustvo vam je bilo presudno da se zainteresirate za određeno područje?
  2. Vaša očekivanja
   1. Što želite u budućnosti?
   2. Kako se u tu ideju uklapa misija i vizija organizacije (pogledajte njihov web)?
   3. Što želite dobiti od pozicije na koju se prijavljujete?

  Zaključak

  • 2-3 rečenice su sasvim dovoljne
  1. Sažmite zašto je ta organizacija pravi izbor za vas, zašto ste vi pravi kandidat za njih. Posljednja rečenica može biti snažna, ali ne mora nužno – zahvalite na prilici i napišite kako se veselite pozivu na razgovor.

   

  Završni koraci:

  1. Skratiti motivacijsko pismo na maksimalno jednu stranicu, zapamtite da osoba koja će ga čitati ima velik broj motivacijskih pisama tako da želite biti jasni i sažeti u svom izričaju.
  2. Provjeriti gramatiku i ispraviti gramatičke pogreške.
  3. Poslati pismo prijateljima/obitelji i tražiti povratnu informaciju.
    • Komentare možete primjeniti ili ne – ta odluka je na vama.

  Kada ste sigurni da je to najbolji odraz vas – motivacijsko pismo je spremno.

  EDUKACIJA HUB ZNANJA

  Sviđa vam se sadržaj?
  Naučite još puno toga kroz naše edukacije!