EDUKACIJA HUB ZNANJA

Životopis

Izraditi životopis može biti izazovno, posebno ako je riječ o prijavi za prvi posao. Kako bismo vam smanjili stres i pomogli izbjeći najčešće greške kad pišete životopis donosimo kratak vodič koji povećava šansu za uspjeh.

zivotopis-rukovanje

Što životopis treba sadržavati?

 • Ime, prezime, kontakt podatke 
 • Podatke o obrazovanju
 • Radno iskustvo
 • Volontiranja, prakse
 • Jezike

Što životopis ne treba sadržavati?

 • Sliku
 • Datum rođenja
 • Bračni status
 • Nebitne informacije
zivotopis-osoba

Kako izraditi kvalitetan životopis?

Prvi korak u izradi životopisa je prikupljanje informacija, a drugi odluka o tome gdje ćete ga izraditi. Većina poslodavaca ne zahtjeva standardizirani oblik životopisa tako da ga je najlakše izraditi u Word-u, Canva-i ili nekom drugom programu za grafički dizajn. Ukoliko se odlučite za standardiziranu formu životopisa, na internetu se može izraditi u Europass-u kojeg neki poslodavci preferiraju zbog lakšeg uspoređivanja kandidata.

Sadržaj životopisa pretežito određujete vi. Važno je imati na umu da se neće svi složiti s time što životopis treba sadržavati. Zato tome pristupamo kritički i navodimo najćešće razloge zašto nešto uvrstiti u životopis ili izbjeći – odluka je na kraju ipak vaša.

1. Ime, prezime i kontakt podaci 

Ime i prezime mora biti jasno prikazano, ali s kontakt podacima ne treba pretjerivati. Dovoljno je navesti jednu e-mail adresu i kontakt broj telefona.

Na što treba paziti?

 • E-mail adresa neka bude privatna, ali profesionalna. Ironično, ali nije li profesionalnije koristiti e-mail adresu ime.prezime.broj@xy.com nego mirišljavi.cvjetić@xy.com? Uz to, poželjno je izbjegavati službene adrese bivšeg ili sadašnjeg poslodavca – jednostavno daje krivu poruku novom potencijalnom poslodavcu.
 • Broj telefona koji vam stoji u životopisu neka bude zaista onaj na koji ćete se javiti. Ponovno, nije poželjno stavljati službeni broj mobitela na koji se može javiti i vaš trenutni kolega ili ostaviti stari broj koji više ne koristite.
zivotopis-kontakt

2. Podaci o obrazovanju

Može izgledati jednostavno, ali ne trošite mjesto na navođenje manje važnih informacija. Navedite relevantno obrazovno razdoblje. Nema potrebe za navođenjem imena predškole i osnovne škole, dovoljno je navesti srednju školu i završeni ili fakultet koji je u tijeku. Ako ste završili još neku školu, tečaj ili edukaciju – navedite ju, posebno vrijedi ako je relevantna za poziciju na koju se prijavljujete. 

Dodatni savjet

mišljenja oko navođenja edukacija su podijeljena, ako ne znate želite li ih navesti, zapitajte se:

zivotopis-zarulja

 

 1. Može li mi navođenje ove edukacije/tečaja donijeti dodatne bodove u selekcijskom procesu?
 2. Mogu li razgovarati o toj edukaciji/tečaju i navesti što sam naučio/la na njemu?
 3. Posjedujem li s te edukacije/tečaja stvarno znanja koja se od mene očekuju?

Ako su odgovori “da” – uvrstite u svoj životopis!

3. Radno iskustvo – životopis

Kako znati koje radno iskustvo je relevantno za poziciju na koju se prijavljujete?

Uzmimo za primjer posao u administraciji. Do sada niste radili u administraciji, ali ste radili u prodaji i organizaciji događaja. Odlično, iako nije administrativno radno iskustvo, sigurno ste stekli vještine praćenja prodaje, slaganja rasporeda, rada s papirima, organizacijom radnog vremena i slično. To su sve vještine koje ukazuju na to da biste mogli biti dobar kandidat za poziciju u admininstraciji. 

Ako ste student koji nema puno radnog iskustva, navedite i sezonu na kojoj ste radili kao animator, pokažite da želite raditi. Opišite u kratkim točkama što ste radili, koje ste sustave koristili i koje ste zadatke imali (i radili ih)! Nije poželjno navoditi da ste nešto radili, ako to uistinu niste savladali. Nekada je važnije pokazati spremnost na učenje nego (lažno) poznavanje područja!

Ako tražite studentski posao ili trebate pomoć ok pronalaska posla, pročitajte naš vodič za studentski posao,  ili pronađite posao putem aplikacije Spajalica.

Nemojte se obeshrabriti ako ne ispunjavate baš sve zahtjeve pozicije na koju se prijavljujete. Ako se prijavljujete za prvi posao, od vas se ne očekuje da sve znate. U skladu s navedenim radnim iskustvom se pripremite i za razgovor za posao, razmislite o tome što ste radili na prijašnjim radnim mjestima i o tome kako vam to može pomoći u prilagodbi i učenju na novoj poziciji.

zivotopis-napredak

4. Volontiranja i prakse 

Ako ste mlada osoba ili student koji se prijavljuje za prvi posao – uvrstite u životopis.

Zašto nekoga zanima gdje ste volontirali ili obavljali praksu?

 • Svoje slobodno vrijeme ste posvetili nečemu što vam je važno i smatrate da je korisno.
 • Pokazujete da ste proaktivni.
 • Bila riječ o volontiranju ili praksi, nešto ste naučili. Poslodavac, ako želi, može provjeriti s nadređenima što ste radili i kako ste se snašli u tome.

5. Jezici – životopis

Danas je obavezno navesti koje jezike govorite i na kojoj razini. Poslodavci jako cijene kada kandidat govori jedan ili više stranih jezika, a ukoliko imate položenu neku razinu, navedite i ime testa kojem ste pristupili i razinu poznavanja jezika.

Moguće zamke:

 1. Navesti da znate neki jezik, a uistinu ga ne govorite. Primjer može biti i jezik koji ste učili u srednjoj ili osnovnoj školi, recimo španjolski ili talijanski, ali se više ne sjećate niti brojeva do dvadeset. U tom slučaju možete navesti da ste učili jezik, ali pazite da ne biste upali u zamku kada na razgovoru za posao dođe do provjere jezičnih sposobnosti!
 2. Navesti da imate položeni certifikat koji je istekao, zato se uz ime certifikata navodi (barem) datum kada je izdan. Savjet plus: provjerite koliko dugo vrijedi certifikat.

6. Slika u životopisu

Tema koja kod kreiranja životopisa izaziva najviše podjela. Odluka često ovisi o tome gdje i kome šaljete životopis.

Razlog za uključiti je svakako to što će potencijalni poslodavac lakše zapamtiti sadržaj životopisa ukoliko ga poveže sa slikom. Nekada može čak pridonijeti prolasku u drugi krug selekcijskog procesa, ali može djelovati i u drugom smjeru. 

Često se slika ne uvrštava u životopis zbog potencijalne diskriminacije i mogućnosti da je neprofesionalna i oduzima mjesto kojeg ponekad fali. 

Ukoliko ipak odlučite imati svoju sliku u životopisu slijedite ova pravila:

 1. Na slici budite sami.
 2. Potrudite se izgledati profesionalno, to uključuje čistu i profesionalnu odjeću i/ili šminku.
 3. Kvaliteta slike neka bude na visokoj razini sa čistom (bijelom) pozadinom.

  Što životopis ne sadrži?

  Životopis u pravilu ne sadrži datum rođenja i bračni status jer poslodavcu ne bi trebalo biti važno koliko imate godina ili koji vam je bračni status. Životopis služi za prikazivanje kvalifikacija za određenu poziciju. Ako je dob od krucijalne važnosti poslodavcu, može o njoj zaključivati na temelju perioda obrazovanja. Bračni status ne bi trebao biti važan niti u životopisu, kao niti u intervjuu za posao, to je vaš privatni život koji se treba odvojiti od poslovnog.

  Nebitni podaci se također razlikuju od osobe do osobe i zahtjeva pozicije na koju se prijavljujete. Primjerice, navođenje Instagram profila – ako se radi o poziciji školskog psihologa, Instagram ili Facebook profil nije potrebno navoditi, dapače može odmoći u dobivanju posla. Međutim, ako se prijavljujete na poziciju u odjel digitalnog marketinga, a imate zanimljive profile – navedite ih!

  Na kojem jeziku izraditi životopis?

  Životopis na engleskom jeziku

  • Govorite engleski jezik
  • Prijavljujete se za posao u internacionalnoj firmi
  • Oglas za posao je na engleskom jeziku
  • Poslodavac zahtjeva životopis na engleskom jeziku

  Životopis na hrvatskom jeziku

  • Ne govorite engleski

  • Prijavljujete se za posao u hrvatskoj firmi

  • Oglas za posao je na hrvatskom jeziku

  • Poslodavac ne zahtjeva životopis na engleskom (ili nekom drugom) jeziku

  zivotopis-4

  Koraci za izradu životopisa:

  1. Sakupite sve ranije navedene informacije.

  2. Odlučite što će biti uvršteno u sadržaj životopisa

  3. Odaberite hoćete li raditi standardizirani životopis ili personalizirani životopis.

  4. Istaknite važne informacije i složite pregledan raspored kategorija životopisa.

  5. Pregledajte sadržaj i ispravite gramatičke greške.

  Dodatni savjeti:

  • Održavajte životopis i osvježavajte ga novim informacijama.

  • Prilagodite životopis svakoj prijavi za posao individualno – nisu ista iskustva relevantna za različite pozicije.

  • Ne trebate sve napisati u životopisu, nešto možete ostaviti i za razgovor na intervjuu.

  • Uz životopis priložite kratko motivacijsko pismo.

  • Uz životopis priložite vlastiti portfolio, on ne mora biti isključiv za pozicije dizajnera ili fotografa. U portfolio uključite projekte na kojima ste radili, hobije iz kojih ste puno naučili i studije slučaja koje ste provodili.

  • Ako se prijavljujete za posao u inozemstvu provjerite kako poslodavci reagiraju na određeni životopis (primjerice, trebate li uvrstiti sliku).
  • Budite sažeti – neka životopis ne bude dulji od jedne stranice.

  Primjer životopisa:

  EDUKACIJA HUB ZNANJA

  Sviđa vam se sadržaj?
  Naučite još puno toga kroz naše edukacije!