Uvjeti korištenja

Ovi uvjeti korištenja stupaju na snagu 1.1.2018.

I. Opće odredbe

1.1.Stablo znanja djeluje na domeni www.stabloznanja.com (u nastavku „Stranica”). Ovaj dokument definira politiku prikupljanja, korištenja i otkrivanja osobnih podataka koje prikupljamo od korisnika Stranice, računala i drugih sadržaja unutar prostora Stabla znanja, Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu, Savska 25, 10000 Zagreb (u nastavku „Prostora“).

1.2.Vaše osobne podatke koristimo samo i isključivo kako bismo poboljšali uslugu korisnicima te se ogradili u slučaju korištenja računala i druge infrastrukture u Prostoru u svrhe koje se protive zakonodavstvu Republike Hrvatske.

II. Prikupljanje informacija i njihova upotreba

2.1. Koristeći naše usluge, možemo Vas zatražiti pojedine osobne informacije koje bi vas mogle identificirati. Informacije koje Vas mogu identificirati uključuju: ime i prezime, e-mail adresu, broj telefona, ime visokoobrazovne institucije te JMBAG (Jedinstveni Matični Broj Akademskog Građana).

III. Korisnička kartica

3.1. Za rezervaciju termina za korištenje računala i drugih sadržaja u Prostoru (poput, primjerice, studija za snimanje) potrebno je imati korisničku karticu.

3.2. Korisnička kartica se izdaje na zahtjev studenta visokoobrazovne institucije (ili osobe koju odredi Pružatelj usluga) putem ispunjavanja Zahtjeva za novom karticom.

3.3. Korisnička kartica bit će uručena najkasnije 30 dana nakon dana podnošenja zahtjeva za izradom.

3.4. Korisnička kartica može biti dodijeljena bilo kojem studentu visokoobrazovne institucije Republike Hrvatske ili, u specijalnim slučajevima, druga osoba koju odredi Pružatelj usluga.

3.5. Korisnička kartica služi za identifikaciju korisnika.

3.5. Osoba koja je nadležna unutar Prostora ima pravo zatražiti korisničku karticu na uvid prilikom pružanja usluga u vidu osposobljavanja računala ili drugih sadržaja unutar Prostora, s ciljem da se utvrdi da je identitet osobe sa rezervacije u skladu sa osobom koja se tako predstavlja.

IV. Uvjeti korištenja računala

4.1. Korisnik/ca koji je prethodno rezervirao termin za korištenje računala elektroničkim putem, računalo može koristiti za igranje video igara, pretraživanje i rad na stranicama interneta čiji se sadržaj ni u kojem dijelu ne kosi sa zakonima Republike Hrvatske, korištenje programa za pisanje, izradu prezentacija, računanje, izradu i uređivanje video i fotografskog sadržaja, programiranja, snimanja i druge svrhe koje su u okviru Zakona.

4.2. Zabranjuje se skidanje i korištenje piratskih sadržaja koje se kose sa Zakonom o autorskim pravima i srodnim pravima.

4.3.  Stroga je zabranjeno korištenje računala u svrhu bilo kakvog oblika trgovine ili drugih aktivnosti koje su navedene kao ilegalne Zakonom Republike Hrvatske.

4.4. Ukoliko se nedvojbeno utvrdi da se korisnik služio takvim radnjama za vrijeme korištenja računala, njegov identitet bit će otkriven i prijavljen nadležnim službama.

4.5. Pružatelj usluga ograđuje se u slučaju da se korisnik računala služio aktivnostima koje se kose za Zakonom te za njih ne snosi odgovornost.

V. Općenito

5.1. Pružatelj usluga zadržava pravo napraviti izmjene u spomenutim odredbama.

5.2. U slučaju promjene, korisnici će o tome biti pravovremeno obavješteni elektroničkim putem na vlastitoj adresi koju su naveli ili usmenim putem.

5.3. Korištenjem naših usluga, prihvaćate da ste sa Uvjetima korištenja upoznati i suglasni.

VI. Pravila o kolačićima

Novi zakon o elektroničkim komunikacijama (NN 109/2012) donio je nova pravila o uporabi kolačića i sličnih tehnologija za pohranu podataka ili pristup informacijama pohranjenim na računalu ili mobilnom uređaju korisnika.

Privatnost korisnika vrlo nam je važna stoga nastojimo pružiti korisnicima sve informacije o kolačićima koje upotrebljavamo na našoj web stranici kako bismo omogućili bolje funkcioniranje web stranice i bolje korisničko iskustvo.

Informacije i podaci koje dobijemo bit će pažljivo čuvane i upotrijebljavane isključivo u svrhu pružanja usluga.

6.1. O kolačićima

Kolačići nisu ništa novo, svi posjetitelji web stranica imaju kolačiće s različitih web stranica na svojim računalima, tabletima i mobilnim telefonima. Jedino što je novo s novim zakonom (ZEKom-1) je da postoje promjene u informacijama i pristanku posjetiteljima koji ih koriste.

6.2. Što su kolačići?

To su male tekstualne datoteke koje većina web mjesta pohranjuje na uređajima kojima korisnici pristupaju internetu kako bi prepoznali pojedine uređaje koje korisnici koriste prilikom surfanja po web stranici. Njihova pohrana je pod potpunom kontrolom korisnika preglednika – korisnik može ograničiti ili onemogućiti pohranu kolačića kako god želi. Kolačići nisu štetni i uvijek su vremenski ograničeni.

6.3. Zašto su kolačići potrebni?

Oni su od temeljne važnosti za pružanje jednostavnih online usluga. Interakcija web korisnika i web stranice je brža i jednostavnija uz pomoć kolačića. S tom pomoći, web stranica pamti preferencije i iskustva pojedinca, čime se štedi vrijeme i čini pregledavanje učinkovitije i prijateljski nastrojeno.

Neki specifični primjeri korištenja kolačića:

  • Za bolji korisnički doživljaj na web sučelju prilagođavamo vidljivost posjetitelja prema prošlim posjetima
  • Za spremanje izbora prilikom izrade skraćenog popisa uređaja i ponuda i njihove usporedbe
  • Drže vas prijavljenima na dijelovima web stranica na kojima je potrebna registracija
  • Identificiraju vaš uređaj (računalo, tablet, mobilni uređaj) koji omogućuje podešavanje sadržaja za vaš uređaj
  • za praćenje posjeta, što vam omogućuje provjeru učinkovitosti prikaza sadržaja i relevantnosti oglasa te stalno poboljšavanje web stranica
  • nužni su za rad određenih usluga (npr. online bankarstva, online trgovine i drugi oblici e-trgovine …)

6.4. Onemogućavanje kolačića

Vi odlučujete želite li dopustiti pohranu kolačića na uređaju. Možete kontrolirati i mijenjati postavke kolačića u vašem web pregledniku onako kako vi to želite.

Za informacije o postavkama kolačića odaberite web preglednik koji koristite. Ako isključite kolačiće, neke od opcija web stranice mogu biti onemogućene.

Naziv kolačića Funkcija kolačića Trajanje pohrane
Facebook – locale, datr, reg_fb_ref, reg_fb_gate Za povećanje sudjelovanja naših usluga preko društvenih mreža i targetiranje korisnika. trajno
Google Analytics – utma Za povećanje kolaboracije naših korisnika preko društvenih mreža i targetiranje korisnika. 2 godine
Google Analytics- utmb Analiza statistike prema dolasku korisnika na stranicu po pojedinom kliku. 30 min
Google Analytics – utmc Omogućuje statistiku u odnosu na vrijeme koje korisnik provede na stranici. Do zatvaranja tražilice
Google Analytics – utmz Pruža statistiku posjeta putem različitih kanala. 6 mjeseci
Google Analytics – utmv Omogućuje segmentiranje korisnika na stranici. 2 godine
Google Analytics – cid Pregledi stranica na različitim kanalima 6 mjeseci
asid Omogućuje praćenje programskog koda našeg web mjesta. Uglavnom se koristi za otklanjanje pogrešaka na stranici. po sesiji
s_pers_c6 Kolačić nam govori da li je korisnik preusmjeren na zaštićeni protokol (https). po sesiji
s_pers_c5 Omogućuje rad stranice i slanje zahtjeva. po sesiji
ngEnabled Omogućuje rad stranice i slanje zahtjeva. po sesiji
php, phtml, php3 Kolačić omogućuje napredne postavke. 10 godina
recently_viewed ZendServer sustav koji koristimo na našem poslužitelju. Po sesiji
Twitter – pid Omogućuje pregledavanje / prikazivanje posljednjih pregledanih stavki. 10 godina
YOTTLY Povećava suradnju naših korisnika putem društvenih mreža. 2 godine
BEAT Za poboljšanje funkcioniranja. trajno
HSID Za poboljšanje funkcioniranja. trajno
NID Za poboljšanje funkcioniranja. trajno
OTZ Za poboljšanje funkcioniranja. trajno
PHPSESSID Definitivno neophodno. po sesiji
PREF Za poboljšanje funkcioniranja. trajno
SAPISID Za poboljšanje funkcioniranja. trajno
SID Za poboljšanje funkcioniranja. trajno
SSID Za poboljšanje funkcioniranja. trajno
basket Definitivno neophodno. Vi ga posjedujete
cookies Definitivno neophodno. trajno
guest_id Definitivno neophodno. trajno
hash Definitivno neophodno. trajno
pass Definitivno neophodno. trajno
user Definitivno neophodno. Do odjave
void Definitivno neophodno. Do odjave