EDUKACIJA HUB ZNANJA

MVP / Minimalno održivi proizvod

Minimalno održivi proizvod ili MVP predstavlja proizvod koji je u ranoj fazi razvoja. Radi se o konceptu gdje se u početku razvija proizvod koji ima osnovne značajke i funkcije. MVP omogućuje startup poduzećima da najbrže i najlakše dobiju povratnu informaciju od kupaca.

Što je minimalno održivi proizvod ili MVP (Minimum Viable Product)?

Izraz MVP vrlo je popularan u startup industriji, posebno kada je riječ o softverskim proizvodima. Ali što je to zapravo?

Radi se o konceptu gdje se u početku razvija proizvod koji ima osnovne, najjednostavnije značajke i funkcije. Može se zaključiti da je to zapravo proizvod koji je u ranoj fazi razvoja.

Iako se češće koristi kada je riječ o softverskim proizvodima, važno je napomenuti da se može koristiti i kada se radi o fizičkom proizvodu. Generalno riječ može biti o bilo kojem proizvodu koji se može brzo razviti i testirati na tržištu.

Ovakav način razvoja proizvoda omogućuje startup poduzećima da najbrže i najlakše dobiju povratnu informaciju od kupaca. Na temelju njihovih pohvala, kritika i upita može se dalje razvijati proizvod i stvoriti upravo ono za što na tržištu postoji potražnja.

Što napraviti prije lansiranja MVP-a?

 1. Istraživanje tržišta
  Poduzeća često imaju viziju što bi njihov proizvod trebao sadržavati i koja mu je namjena, međutim ipak je prvo potrebno istražiti tržište. Cilj istraživanja tržišta je otkriti za čime postoji potražnja i tko su budući korisnici. Poduzetnici ponekad mogu biti zaslijepljeni svojom idejom te nisu svjesni stanja na tržištu konkurenata, zato treba analizirati postoje li i tko su potencijalni konkurenti, koliki je njihov udio na tržištu i po čemu će se novi proizvod razlikovati od već postojećih.
 1. Analiza podataka
  Na temelju prikupljenih podataka generiraju se osnovne značajke koje će proizvod imati te se stvara početni dizajn. U ovom trenutku ključno je usredotočiti se na najbitnije funkcije i srž proizvoda.
 1. Razvoj proizvoda
  Sljedeća faza je razvoj minimalno održivog proizvoda gdje je cilj uštedjeti vrijeme i resurse. Oni će se onda moći koristiti za daljnji razvoj proizvoda na temelju povratne informacije korisnika nakon testiranja.

Koje prednosti donosi MVP?

Smanjenje troškova

 • S obzirom da se radi o proizvodu koji ima samo osnovne funkcije, to značajno smanjuje troškove. Proizvod se dalje razvija na temelju povratne informacije korisnika što znači da će se resursi uložiti u konkretni razvoj te nema nepotrebnih ulaganja.

Izlazak na tržište

 • MVP se puno brže i lakše razvija što omogućuje poduzeću brži izlazak na tržište. Pretpostavka na kojoj se temelji MVP je da korisnici žele biti dio razvojnog procesa, odnosno žele ga testirati te će vrlo brzo prihvatiti proizvod.

Smanjenje rizika

 • Smanjuje se rizik od neuspjeha jer se prije potpunog ulaganja proizvod prvo testira na tržištu, a kasnije se razvija na temelju konkretnih želja i potreba korisnika.

EDUKACIJA HUB ZNANJA

Sviđa vam se sadržaj?
Naučite još puno toga kroz naše edukacije!