EDUKACIJA HUB ZNANJA

Izradi web stranicu

U današnje vrijeme svatko može napraviti web stranicu. Postoji mnoštvo alata i resursa koji vam mogu pomoći da stvorite web stranicu za vas ili vašu tvrtku. U nastavku smo napravili vodič za izradu web stranice. Pročitajte naš vodič kako biste saznali kako možete samostalno izraditi web stranicu.

Što je web stranica?

Kako biste napravili web stranicu, bitno je razumjeti što je web stranica.

Web stranica (eng. webpage) predstavlja skup različitih dokumenata koji se nalaze na jednoj stranici. To su primjerice tekst i fotografija, audio i video sadržaj. Web stranica ima jedinstven URL zapis. Međutim, bitno je razlikovati web stranicu (eng. webpage) od web stranica (eng. website).

Web stranice (eng. website) su skup povezanih web stranica. One su smještene pod jednom domenom. Izradila ih je jedna osoba ili organizacija. 

timski rad za web stranicu

Dimenzije web stranice

Dimenzije web stranica mogu biti različite. Međutim, njihova veličina ovisi i o uređaju na kojem se koristi.

Posebno je važno istaknuti da nema jednog odgovora na to koja je veličina web stranice. Važno je da su one responzivne. Drugim riječima, da se web stranice mogu prilagoditi različitim uređajima i veličinama ekrana.

Sadržaj na responzivnim web stranicama ostaje isti. Iako se na prikazuje različit način. To ovisi o tome koristimo li mobitel, tablet, računalo ili laptop.

U nastavku pročitajte što kvalitetna web stranica treba sadržavati. Također, saznajte kako napraviti web stranicu.

Kako izraditi kvalitetnu web stranicu?

Kvalitetna i efikasna web stranica sadržava jedinstveni i nepristrani sadržaj. Responzivna je i korisnik se njome može lako koristiti. Naime, ona je detalja i SEO optimizirana. Svakako, važno je da se brzo učitava te da potiče korisnike na interakciju i angažman.

Kako biste izradili web stranicu potrebno je pratiti korake za izradu kvalitetne i efikasne web stranice:

 1.  Odaberite domenu.
 2.  Registrirajte domenu i povežite ju s web hostingom. 
 3.  Postavite stranicu koristeći CMS platformu.
 4.  Prilagodite web dizajn.
 5.  Prilagodite strukturu web stranice.
 6.  Dodajte važne web stranice.
 7.  Dodajte sadržaj na web stranicu.
 8.  Postavite menu.
 9.  Postavite plugin-ove (*opcionalno).

1. Odaberite domenu

Prvo je bitno odabrati domenu. Domena označava naziv vaše web stranice (npr. www.tvojawebstranica.hr). Najbolje je uzeti .com ekstenziju ili .hr tako da vaša stranica izgleda profesionalnije.

Kada birate ime domene možete recimo navesti ime vaše firme (npr. www.tvojafirma.hr). Možete navesti i vašu djelatnost (www.kamptvojafirma.hr).

Domena može koštati između 10 i 50 dolara godišnje. U prosjeku košta 15 dolara. Ako želite besplatnu domenu možete koristiti web graditelje (eng. web builder). To su primjerice Wix, Weebly i Jimdo. Oni uključuju besplatnu domenu u prvih godinu dana.

Također, možete odabrati i web hosting. Recimo odaberete Bluehost. On nudi besplatan naziv domene tijekom prve godine.

više naziva za domenu

2. Registrirajte domenu i povežite ju s web hostingom

Web domaćin (eng. web hosting) je usluga koja omogućava smještaj web stranice. On pohranjuje sadržaj na siguran server koji je stalno dostupan korisnicima. Bez web hostinga, sama stranica neće biti dostupna drugima da je vide i koriste.

Povoljan i pouzdan web hosting za nove stranice košta između 3 i 10 dolara mjesečno. Na primjer, možete odabrati Bluehost ako želite imati posjete izvan Hrvatske i regije. Naime, oni nude besplatan naziv domene prvih godinu dana.

Ako želite koristiti Bluehost i WordPress možete birati između ova tri plana:

;

Basic

Za jednu web stranicu. Nudi 50 GB slobodnog prostora, besplatnu domenu za jednu godinu i standardne značajke. Cijena je 2.95 dolara mjesečno.

;

Plus

Za neograničen broj web stranica. Nudi neograničeni prostor, besplatnu domenu za jednu godinu te standardne i bitne značajke. Cijena je 5.45 dolara mjesečno.

;

Choice Plus

Za neograničen broj web stranica. Nudi neograničeni prostor, besplatnu domenu za jednu godinu, privatnost domene, automatsku izradu sigurnosnih kopija, standardne i bitne značajke. Cijena je 5.45 dolara mjesečno.

Jednako tako možete izvršiti i registraciju besplatne .hr domene ako ste:

 • Pravne osobe registrirane u Republici Hrvatskoj (trgovačka društva, udruge i slično).
 • Fizičke osobe koje obavljaju registriranu samostalnu djelatnost u Republici Hrvatskoj (obrtnici, umjetnici i slično).

Svako od njih ima pravo na jednu besplatnu domenu. Mogu se registrirati putem CARNET-ovog sučelja za registraciju besplatne .hr domene.

3. Postavite stranicu koristeći CMS platformu

Nakon odabira naziva vaše domene i web hostinga, trebat ćete izabrati CMS (eng. Content Management System) platformu. CMS platforma koristi se za izradu web stranice. Preporučujemo korištenje WordPressa. On je jednostavan za korištenje. Sadrži mnoštvo besplatnih tema i dodataka. Koristi se za to kako bi vaša web stranica izgledala profesionalno i privlačno korisnicima.

Poslije odabira CMS platforme (primjerice odabrali ste WordPress), potrebno je instalirati WordPress uz pomoć web hostinga (npr. Bluehost). Web hosting najčešće nudi opciju za instaliranje. Također, možete ga i ručno instalirati.

Nakon što ste instalirali WordPress bitno je provjeriti radi li vam sve. To možete napraviti tako da upišete naziv vaše domene u web preglednik. Naposljetku, ako ste dobro instalirali WordPress pristupit ćete početnoj verziji stranice.

4. Prilagodite web dizajn

WordPress nudi besplatne i premium teme koje možete iskoristiti kako biste poboljšali izgled vaše stranice. Ako vam se u međuvremenu svidi neka druga tema ili vam se trenutna više ne sviđa – možete je lako promijeniti.

Savjetujemo da izaberete popularne teme koje je više korisnika isprobalo. Možete provjeriti i ocjenu za određenu temu. Tako ćete saznati kako ta tema odgovara drugim korisnicima. Ujedno možete i pogledati podatke o broju dnevnih preuzimanja za određenu temu.

Razmišljajte i o tome da tema odgovara onome čime se vi bavite. Stoga pretražujte u WordPressu teme koje odgovaraju vašoj djelatnosti.

primjer web stranice

Kako instalirati odabranu WordPress temu:

 • Kada uđete u WordPress u lijevom izborniku odaberite Izgled, pa Teme.
 • U zaglavlju stranice pored Teme kliknite Dodaj novu.
 • U tražilicu upišite naziv teme koju ste odabrali.
 • Instalirajte temu.
 • Aktivirajte temu.
 • Nakon što ste aktivirali temu dobit ćete potvrdu o tome da je tema uspješno aktivirana.

5. Prilagodite strukturu web stranice

Struktura web stranice važna je kako biste imali bolju poziciju na tražilici. Ako imate dobru strukturu web stranice, Google će je moći lakše analizirati. To može pomoći tražilici da otkrije gdje se nalazi vaš najvažniji sadržaj. Tako saznajete i koliko brzo se on može isporučiti kod pretraživanja.

Nemojte pretjerivati kod dizajna i strukture web stranice. Neka web stranica bude jednostavna za korisnike. Ne treba imati više od 10 kategorija. Također, nemojte pretjerivati s potkategorijama.

Ono što je bitno kod dizajna web stranice jest da izgled same stranice isplanirate. Definirajte koje ćete kategorije imati. Odredite koji ćete sadržaj postavljati. Savjetujemo i da pogledate druge zanimljive web stranice kako biste vidjeli što možete iskoristiti i prilagoditi svojoj stranici.

skica strukture web stranice

Kada određujete dizajn stranice vodite računa o:

 • Korištenju komplementarnih boja.
 • Korištenju animacija – nemojte pretjerivati!
 • Preglednosti dizajna i korištenju „praznog“ bijelog prostora.
 • Korištenju fontova – nemojte pretjerivati i nemojte koristiti neobične fontove.
 • Konzistentnosti izgleda.
 • Kvaliteti fotografija.

6. Dodajte važne web stranice

Prije nego što definiramo kako možete dodati važne web stranice, bitno je da odredite koje sve web stranice želite imati.

Savjetujemo vam da uključite sljedeće stranice:

 • Početna stranica – prva web stranica koju korisnici vide kada dođu na vašu stranicu. Vodite računa o vizualnom dojmu. Neka korisnik pregledom stranice odmah sazna čime se bavite.
 • O nama – web stranica koja objašnjava tko ste vi i čime se vaša stranica bavi. Tu saznate tko je vlasnik tvrtke i čime se vaši proizvodi ili usluge razlikuju od ostalih.
 • Kontakt – stranica koja omogućuje korisnicima da vas kontaktiraju (ostavite svoje kontakt podatke kao što su e-mail, adresa te telefonski broj ili postavite kontakt obrazac).
 • Blog – stranica na kojoj ćete postavljati relevantne sadržaje vezane uz vašu djelatnost (nije nužno da ju imate).
 • Stranica s vašim proizvodima i uslugama – nemojte sve proizvode ili usluge postaviti na jednu web stranicu. Neka svaki proizvod ili usluga ima svoju zasebnu stranicu na kojoj ćete detaljnije opisati njihove karakteristike.
odabir elemenata za web stranicu

Kako postaviti “Pages” u WordPressu?

Kada ste odlučili koje ćete sve stranice uključiti na vašu web stranicu, bitno je znati kako možete to postaviti:

 • Odite u WordPress nadzornu ploču, kliknite Stranice i Dodaj novu stranicu.
 • Pojavit će vam se prozorčić koji sadržava elemente za web stranicu.
 • Upišite naziv stranice.
 • U tijelo upišite sadržaj stranice.
 • Možete dodati i fotografije te istaknute fotografije koje odražavaju vaš sadržaj.
 • Odredite želite li dodati komentare ili ne.
 • Kliknite Objavi.

Nakon što ste odredili strukturu vaše web stranice bitno je optimizirati permalink (URL) strukturu. To možete napraviti tako da u WordPressu odete pod Opcije

Odaberite Naziv objave kako biste promijenili URL. Puno je ljepše ako vam određena stranica izgleda ovako „kamptvojafirma.com/o-nama“ nego ovako „kamptvojafirma.com/?p=231.

7. Dodajte sadržaj na web stranicu

Što se tiče postavljanja sadržaja, neka on bude izrazito kvalitetan, gramatički ispravan, zanimljiv i relevantan vašoj ciljanoj skupini. Sadržaj je alat kojim privlačite korisnike da posjete vašu stranicu. On vam pomaže da ostvarite svoje ciljeve.

Prije pisanja sadržaja bitno je početi sa definiranjem strategije. Da razjasnimo, definirajte što ćete pisati, gdje i kada će taj sadržaj biti dostupan široj javnosti. Također, bitno je definirati kome se obraćate i tko je vaša publika.

dodavanje objava na web stranicu

Pisanje tekstova za web stranicu

Kada krećete s pisanjem sadržaja preporučujemo vam da se vodite sljedećim smjernicama:

 • Pravilo obrnute piramide – privucite pozornost korisnika bacanjem udice. Najbitnije dijelove stavite na početak. Kasnije pišite o specifičnijim stvarima.
 • Pišite kratke i jednostavne rečenice.
 • Koristite aktiv kod pisanja.
 • Objasnite kompleksne riječi – neka sadržaj razumiju svi. Čak i oni koji o tome ništa ne znaju.
 • Koristite numeričke popise ili natuknice.
 • Koristite podnaslove i sekcije.
 • Uključite i multimedijski sadržaj – posebno je važno istaknuti da su ljudi pretežno vizualna bića i tako najviše pamte. Stoga je dobro uključiti fotografije i/ili video sadržaj.
 • Pazite da ne uključite „mrtve linkove“ koji izbacuju tekst „Stranica nije pronađena“.

8. Postavite menu

Menu ili izbornik je alat koji omogućava korisnicima da lakše navigiraju vašom stranicom. On omogućava korisnicima da lakše prelaze s jedne vaše stranice na drugu.

primjer izbornika na web stranici
Za postavljanje menu-a u WordPressu pratite sljedeće korake:

 1. U WordPress nadzornoj ploči odite u Izgled pa odaberite Izbornici.
 2. Kliknite Napravi novi izbornik.
 3. Napišite naziv vašeg izbornika.
 4. U lijevoj strani prozorčića odaberite koje stranice želite uključiti u vaš izbornik (možete uzeti O nama, Kontakt i još dvije stranice koje smatrate važnim).
 5. Kliknite Dodaj u izbornik za uključivanje tih stranica.
 6. Možete povlačiti i ispuštati elemente izbornika kako biste ga reorganizirali.
 7. Kada ste gotovi odaberite lokaciju izbornika.
 8. Kliknite Spremi za spremanje vašeg izbornika.

9. Postavite plugin-ove (web dodatke)

Značaj web dodataka za web stranicu može se usporediti sa značajkom aplikacija za vaš mobitel. Dodaci za web stranicu proširuju njenu funkcionalnost. Oni dodaju važne značajke koje možete iskoristiti.

Stoga, savjetujemo vam da uzmete u obzir sljedeće dodatke i da ih postavite na vašu web stranicu:

;

Google Analytics

Alat putem kojeg možete saznati kakav je promet na vašoj stranici.

;

Yoast SEO

Alat koji omogućava to da vaša stranica postigne najveći tehnički SEO standard.

;

Wordfence Security

Alat koji poboljšava sigurnost vaše stranice.

;

Optimole

Alat koji omogućava optimizaciju vaših fotografija.

Ako želite postaviti neki web dodatak odite u lijevi izbornik i potražite Dodaci te kliknite Dodaj novi. U tražilici upišite dodatak koji želite postaviti. Instalirajte ih i aktivirajte.

Nakon što ste pokrenuli web stranicu

Konačno, nakon što ste uspješno pokrenuli i objavili WordPress stranicu vodite računa o tome da:

 • S vremena na vrijeme osvježite stranicu.
 • Napravite SEO optimizaciju – različite aktivnosti koje se poduzimaju kako bi porasla posjećenost web stranice.
 • Provodite analizu u Google Analyticsu.
 • Vodite računa o email marketingu.
 • Povežete stranicu s društvenim mrežama.

Nadamo se da vam je ovaj vodič za izradu web stranice pomogao. Sada razumijete kako napraviti kvalitetnu i efikasnu web stranicu.

EDUKACIJA HUB ZNANJA

Sviđa vam se sadržaj?
Naučite još puno toga kroz naše edukacije!